SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Silvanus nárciszok között

SILVANUS NÁRCISZOK KÖZÖTT
Silvanus-sorozat IV. rész
 
„s teste sehol nem volt; a helyében sárga virágot,                            
hószinü szirmokkal köritettet, lelnek a réten.”
 
Ovidius: Metamorphoses (Átváltozások III. 509-510)
fordítás: Devecseri Gábor


 
            A nárciszok eredetéről írott mitológiai költemény Ovidius Metamorphoses című művében olvasható, amelyben a római költő a különös átváltozásokkal végződő történeteket foglalta egybe.
 
            Narcissus a gyönyörű, ám társtalanul bolyongó ifjú sorra utasította vissza az érte epekedő nimfák közeledését. Echo, a fecsegő természetű hegyi nimfa is a kikosarazottak között volt, aki miután Narcissus nem viszonozta érzéseit, bánatában visszahúzódott a vadonba; egyre fogyott, s végül csak panaszos, a hegyek között visszaverődő hangja maradt meg. A daliás, gőgös ifjút az elutasítottak kérésére a bosszúállás istennője, Nemesis büntette meg: egy erdei forrás vizében megpillantva önnön képmását, Narcissus saját magába szeretett bele.
            Az ifjú leheveredett a parton és álló nap a vizet bámulta. Próbálta magához ölelni a tükörképét, de hasztalan. Így ugyanazt a kínt élte át, amit a visszautasított nimfák. A képtelen és reménytelen szerelem lassan teljesen felemésztette a szép Narcissus-t, akiből végül minden élet elszállt. Helyén, ahol hevert, reggelre az odasiető nimfák már csak néhány sárga szirmú virágot találtak.  Ezt a tavaszi virágot nárcisznak nevezték el.
 
 
*   Narcissus a latin elnevezés, görögül Narkisszosz
** A nimfák az ókori mitológiában a természethez kötődő, alacsonyabb rangú női istenségek. Általában gyönyörű lányként ábrázolták őket. Otthonaik a hegyek, völgyek, hűs barlangok, ligetek és patakpartok. Az egyik legismertebb nimfa Echo (görögül Ékhó) volt. Állandó fecsegéséért az istenek azzal büntették, hogy csak a mások által kiejtett szavakat ismételhette meg, vagyis csak azokat visszhangozhatta.
 
 
 
 
Kósi Anita
múzeumpedagógus
Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése