SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Varázslás és csillaghit - előadássorozat

Varázslás és csillaghit a rómaiaknál
Előadássorozat
 
Január 24. csütörtök 17.00
Az elátkozott kocsihajtó. Az antik mágia szöveges emlékei
Előadó: Németh György (ELTE, Ókortörténeti Tanszék)
 
Az ókori görögök és rómaiak számos olyan problémájukat, amelyek megoldásához nem állt rendelkezésükre megfelelő törvényes eszköz, a mágia segítségével próbálták meg elrendezni. A varázsigéknek csak akkor lehetnek régészetileg megfogható emlékei, ha azokat egy-egy tárgyra, többnyire ólomból készült átoktáblára írták fel.
Az előadás bemutatja az évszázadok során készült antik átoktáblák változatos, de mindenképpen sötét világát.
 
Február 7. csütörtök 17.00 
Sötét varázslatok Aquincumban 
Előadó: Lassányi Gábor (BTM Aquincumi Múzeum)
 
 „Bizony mindenki fél attól, hogy borzalmas ráolvasásokkal megátkozzák” – írta Idősebb Plinius közel kétezer évvel ezelőtt. Azt, hogy a rómaiak Pannoniában sem voltak biztonságban a gonosz varázslatoktól, mi sem bizonyítja jobban, mint az a három, ólomlapra karcolt és sírok között elásott átokszöveg, melyet a közelmúltban Aquincumban találtak meg. Az előadás a római kori mágia e különleges, tiltott területét, a rontó varázslatokat mutatja be, valamint azokat a védőeszközöket, amelyekkel az ártó erőket akarták távol tartani maguktól az emberek.
 
Február 21. csütörtök 17.00
Abrasax Savariában. Átoktáblák az ókori Szombathelyről
Előadó: Bartha Andrea (MTA Nyelvtudományi Intézet)
 
Savaria sírjaiból és az Iseum területéről három apróra összehajtott ólomlemezke került elő az elmúlt években. A rajtuk olvasható latin és görög nyelvű szövegek az ókori világ minden részén ismert és használt mágia írásos emlékei. Közvetlen betekintést nyújtanak a savariai hétköznapok reménytelen helyzeteibe, ahol elkeseredett emberek csak az alvilági erők közbenjárásában bízhattak - akár magánéleti ellenfeleikkel szemben, akár a római államot megtestesítő katonák vagy hivatalnokok ellenében. 
 
Március 7. csütörtök 17.00
A csillaghit emlékei Pannoniában
Előadó: Sosztarits Ottó (Iseum Savariense)
 
A bolygóisteneket megjelenítő szobrocskák, csillagképeket megjelenítő gyűrűkövek és más apró tárgyak az égitestekhez kötődő vallási képzetek jellegzetes emlékei. Az Iseum Savariense időszaki kiállításán látható leletek alapján bepillantást nyerhetünk a rómaiak hitvilágának e jellegzetes, de a mai emberek számára alig-alig ismert területébe.     
 
Március 21. csütörtök 17.00
A Mithras-kultusz asztronómiai és asztrológiai háttere
Előadó: Nagy Levente (PTE, Régészeti Tanszék) 

A Kr. u. 2. század elején meglepetésszerű gyorsasággal terjednek el a római birodalomban egy új (?) vallás emlékei: a feliratokon Mithrasnak, a Legyőzhetetlen Napnak nevezett isten misztériumai. Titkos beavatási szertartásai a rómaiak többsége számára ismeretlenek voltak, csak a beavatottak ismerhették meg a titkos tudást a világmindenség működéséről, az emberi lelkek sorsát irányító Mithras valódi természetéről. Írott forrásaink, felirataink, a szentélyek ábrázolásai és az ókori asztrológia segítenek nekünk abban, hogy megfejthessük és újra felfedezhessük Mithras és a Mithras-hívők titkait, jobban megértsük az ókori ember vallási elképzeléseit.

NKA 25 év logó
http://www.nka.hu/

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése